WTF je Oštro?!

uredništvo Oštra

Danes je rojstni dan Oštra. Ob prvi petletki bomo vrata našega uredništva odprli na stežaj.

Kaj je Oštro? Zbrali smo mnenja. Avtorica: Katja Lenart

 

Pred natanko petimi leti je novinarka Anuška Delić pri Ajpesu registrirala zavod Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, kjer danes sodeluje že 11-članska ekipa. Oštro je ustanovila v zavedanju, da se prostor za kakovostno novinarstvo vztrajno krči.

Med drugim si je želela, da bi deloval drugače od njenega nekdanjega delodajalca, osrednjega časnika, in da bi postal referenčni center za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. To in še marsikaj je centru uspelo, ker je ekipa ves čas delala skupaj za bralce, njene edine delodajalce, je poudarila.

Pred desetimi dnevi smo začeli obletnično kampanjo 5ka na 5ko za novo 5letko, v kateri lahko podprete kakovostno novinarstvo in pomagate Oštru k večji finančni stabilnosti, ki je ključna za njegov razvoj. 

Danes bomo praznovali kar v prostorih uredništva na Kotnikovi 28 v Ljubljani, in sicer po tem urniku:

  • Od 10. do 17. ure: dan odprtih vrat, ko predstavnike in predstavnice javnosti pa tudi kolege novinarje in novinarke vabimo na (lahko povsem diskreten) posvet o zadevah s področij specialnih znanj urednikov in novinarjev Oštra, kot so osebna spletna varnost, dostop do podatkov ter uporaba preiskovalnih metod in orodij. Lahko pa pridete samo pofirbcat!

  • Ob 18. uri: sproščen javni uredniški sestanek z eno samo temo: vprašajte nas karkoli! Na kratko bomo predstavili tudi petletno poročilo Oštra.

  • Sledi: neformalno druženje ob skromni pogostitvi.

Skratka, vabljeni na Kotnikovo 28 v 7. nadstropje. Na recepciji povejte, da ste namenjeni na Oštro.

Na rojstni dan pridite brez daril. Če pa pri darilu vztrajate, predlagamo, da sodelujete v kampanji 5ka na 5ko za novo 5letko. Z donacijo boste podprli vsem brezplačno dostopno kakovostno novinarstvo, preiskovalne zgodbe, razkrinkavanje dezinformacij v slovenskih medijih in usposabljanje bodočih novinarjev.

Vse to lahko počnemo le z vašo podporo. Brez vas ni nas.