Znanemu bolgarskemu preiskovalnemu novinarju grozijo s smrtjo

uredništvo Oštra

Neimenovana zahodna obveščevalna služba je novinarja Atanasa Čobanova opozorila, da je na bolgarskem ozemlju njegovo življenje neposredno ogroženo.

Foto: IPI

»Tuja vlada je v petek obvestila našega novinarja Atanasa Čobanova o neposredni grožnji s smrtjo,« je na twitterju sporočil bolgarski portal BIRD.org.

Čobanov, eden najbolj znanih preiskovalnih novinarjev v Bolgariji, je o grožnjah obvestil bolgarske oblasti, te dogodka še niso javno komentirale.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je bolgarske oblasti pozval, naj temeljito preiščejo grožnjo in sprejmejo vse ukrepe za zaščito novinarjeve varnosti.

Novinar meni, da je grožnja povezana z objavo njegovega zadnjega članka »Lobist Tony Podesta dela za podjetja, povezana s Peevskim«, ki ga je objavil na svojem spletnem portalu BIRD.org.

Čobanov je med preiskovanjem odkril dogovore o lobiranju med vplivnim ameriškim demokratskim lobistom Anthonyjem Podesto in bolgarskimi podjetji, katerih lastniki so povezani z interesi bolgarskega oligarha in politika Deliana Peevskega, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije.

Oktobra lani je Čobanov na portalu BIRD v okviru projekta Pandorini dokumenti objavil zgodbo, v kateri je razkril, da je bil Peevski povezan s tremi podjetji v davčnih oazah, ki jih ni prijavil protikorupcijski komisiji, kar bi kot politik moral storiti.

OCCRP, mednarodna novinarska organizacija za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije, je po grožnjah Čobanovu na twitterju sporočila, da si bodo prizadevali za to, da bodo pristojni organi storilce privedli pred sodišče. Poleg tega so sporočili, da bodo dokončali delo vsakega napadenega novinarja.

Balkanska pobuda za svobodne medije (BFMI) je izrazila zaskrbljenost zaradi groženj Čobanovu, bolgarsko združenje evropskih novinarjev pa je pozvalo oblasti, naj sprejmejo vse ukrepe za zaščito novinarjev.

 
 
Guest Userdavčne oaze